Crypto-derivaten kunnen een nieuwe cyclus van massale adoptie aansturen.

Het gebrek aan progressieve jurisdicties waarin een bijzonder aantrekkelijk regime voor het reguleren van derivaten bestaat, houdt crypto in een grijs gebied, en het moet worden veranderd.

Zoals elke rijpende industrie, maakt de cryptografische markt uitgebreide ontwikkelingen mee op vele fronten. Het potentieel blijft elk jaar groeien – van de opkomst van het eerste muntaanbod, de eerste op blokketen gebaseerde projecten en speculatie op de prijs van Bitcoin (BTC) tot gedecentraliseerde financiering en digitale valuta’s van de centrale bank.

Crypto is nooit uitgeput geraakt van hot topics. Nu, in 2020, wordt het crypto-activaventerrein niet langer beschouwd als de zoveelste „dot-com-zeepbel“. Het onderwerp wint steeds meer aan kracht over de hele wereld, en aangezien de opkomst van COVID-19 de digitale activa en de populariteit van crypto heeft gestroomlijnd, is de mainstream acceptatie slechts een paar stappen verwijderd. Het spel op de derivatenmarkt is misschien te ingewikkeld voor mainstream gebruikers, maar het is een van de momenteel populaire richtingen die niet mogen worden verwaarloosd.

Gebruik maken van de mogelijkheid in de realiteit van de crypto-markt

Naast de toenemende belangstelling van het grote publiek en de instellingen, zijn de handelsvolumes op de wereldwijde cryptocurrencyplatforms de afgelopen jaren voortdurend toegenomen, evenals het assortiment aan handelsproducten dat de zelfverzekerde opmars van crypto verder ondersteunt.

Derivaten zijn een essentieel onderdeel van elke marktontwikkelingscyclus, waarbij een van de belangrijkste drijfveren van het cryptohandelsveld het segment van de derivatenhandel is. In de wereld van vandaag, waar Bitcoin goed wordt herkend door grote institutionele beleggers en elk derde bedrijf wereldwijd crypto koopt, hebben de maandelijkse handelsvolumes honderden miljarden dollars bereikt.

De primaire crypto-derivatenproducten omvatten futures, opties en swaps, die meestal worden aangeboden tegen de belangrijkste activa – Bitcoin. Crypto-derivatenhandel is populair onder de cryptogemeenschap, omdat het een optie is om risico’s efficiënt te beheren en tegelijkertijd gebruik te maken van hefboomopties om de winst te maximaliseren.

Met de COVID-19 pandemie die de wereld verwoestte en de financiële systemen herstelde van de schok, begon de crypto-derivatenmarkt aanzienlijk te groeien en bereikte het een historisch hoog volume van $600 miljard in maart. Toen, volgens recente rapporten die door CryptoCompare worden uitgegeven, bereikte de crypto-backed derivatenhandel van zowel eeuwigdurende ruilhandel als termijncontracten een ander hoog volume van $602 miljard in Mei.

Zo, wat is de reden voor zulk een massale schommeling in crypto-derivatenhandel tijdens de laatste maanden? Niets ongewoons – het is een heel natuurlijk fenomeen. Laten we de obligatiemarkt en de aandelenmarkt vergelijken. Op de aandelenmarkt kan men potentieel hogere rendementen krijgen met een groter risico in vergelijking met de obligatiemarkt. Door de huidige economische crisis is het moeilijker om relevante trends te vinden die ons in staat stellen om betere rendementen te behalen, aangezien de meeste trends duidelijk correleren met veranderingen als gevolg van COVID-19. Hoewel de markt voor cryptokronen nog steeds een wildwest is en uiterst volatiel, zoeken veel mensen ondanks een groeiende volwassenheid gewoon naar een manier om hun activiteit te vergroten met afgeleide instrumenten met als doel een hogere winstgevendheid. Naarmate de tijd verstrijkt, zullen de economieën zich beginnen te herstellen, maar dan kan de balans weer veranderen en kan de vraag naar derivaten op cryptocurrency’s afnemen. Het volume zal nog steeds groot zijn, maar het groeitempo zal vertragen.

Crypto-derivatenmarkt heeft een keerzijde

De komst van de crypto-markt product kwam onverwacht, dus Know Your Customer en Anti-Money Laundering infrastructuur en methoden in de meeste landen waren niet klaar om het nieuwe paradigma volgens welke deze nieuwe activa werken „verteren“. Simpel gezegd, de principes van het overdragen van waarden van de ene eigenaar naar de andere in cryptokringen verschillen fundamenteel van de principes die ten grondslag liggen aan fiatgeld.

Ten tweede hebben de specifieke kenmerken van de uitgifte en het beheer van activa zoals Bitcoin en andere cryptocoupures voor problemen gezorgd bij de identificatie en de vastgestelde verantwoordelijkheid tussen hun emittenten – die in sommige gevallen afwezig zijn – en de penninghouders. Afhankelijk van de stabiliteit van het financiële systeem, creëert de aard van de cryptografie financiële en andere risico’s en problemen voor elk type regelgeving. Het vacuüm in het oplossen van deze kwesties wordt op verschillende manieren opgevuld.

Over de aard van cryptocurrency derivaten gesproken, de belangrijkste soorten die vandaag de dag op de markt worden gepresenteerd zijn contract for difference, of CFD; exchange for difference, of EFD; en Bitcoin Evolution futures. In de eerste twee gevallen is het een functie van de waarde van het crypto-actief, maar gedefinieerd in financiële instrumenten waarvoor het regelgevend kader al overal bestaat. Het draagt vaak specifiek bij aan hun ontwikkeling omdat bij het gebruik van derivaten door deelnemers aan de financiële markt de logica van de bestaande KYC/AML-procedures niet wordt geschonden en de emissie van crypto-activa niet wordt gerealiseerd.

Daarom blijft de logica van de reguleringsprocessen bestaan, ondanks de zeer nauwe financiële doelstellingen van het gebruik van derivaten door de marktdeelnemers.

Tegelijkertijd maken gewetenloze marktdeelnemers vaak gebruik van de geringe bekendheid van hun klanten door derivaten uit te geven voor de onderliggende waarde waarop ze zijn gebouwd. Dit is bijvoorbeeld wat Revolut doet: De klanten van de Britse neobank kunnen geen gebruik maken van cryptocurrency die via het platform buiten het platform is gekocht. Wat mensen kopen is geen cryptocurrency maar eerder een CFD op de cryptocurrency zonder het recht om deze activa te bezitten. Het blijkt dat de regelgeving de klanten niet beschermt omdat Revolut de klanten niet informeert over de ware aard van de aangeboden diensten.

Is de adoptie van reguliere crypto-derivaten mogelijk?

Over het algemeen zijn derivaten tegenwoordig een nogal speculatief instrument, met als enige doel het produceren van een kapitaalwinst of -verlies waarvoor zeer weinig kapitaal nodig is.

Klassieke voorbeelden van het verschuiven van oude benaderingen naar het nieuwe systeem zullen niet gebeuren, en ondanks de steeds populairder wordende en recordbrekende veiling van derivaten, is dit niet wat bijdraagt aan de adoptie van cryptocurrency voor het wijdverbreide gebruik ervan. Het enige waar we vandaag de dag getuige van zijn, is een tussenfase, waarbij deze huidige bedrijven en projecten zich eenvoudigweg aanpassen aan de bestaande vraag.

De technologie zal mainstream worden met de opkomst van producten die specifieke kwaliteiten bezitten: wereldwijd geaccepteerd zijn, gemakkelijk te gebruiken en met open source als platform voor alle operaties – van het uitwisselen van geld tot het kopen van tickets en het beschermen van informatie en privacy.

Het beruchte en langverwachte TON-initiatief, dat vorige maand door het Telegramteam werd verlaten, zou zo’n project kunnen worden en een licht kunnen werpen op crypto-ecosystemen. Na een juridisch gevecht met de Securities and Exchange Commission van de Verenigde Staten is dit initiatief echter in handen van de gebruikers gekomen. Weegschaal wordt een potentiële mededinger, waarbij Facebook waarschijnlijk begint met het toestaan van Weegschaalgebruikers om te betalen voor reclamediensten en goederen te kopen op de marktplaats. Het kan meer dan een jaar duren om de eerste resultaten van de massale adoptie te zien als Facebook er eindelijk in slaagt om het te lanceren.

Het lijkt erop dat cryptocurrency derivaten letterlijk ‚gleed‘ door de regelgevende vleesmolen die veel inheemse cryptocurrencies en penningen moest gaan door. We weten dat derivaten vrij populair zijn in de VS, Europa en het Verenigd Koninkrijk, maar ook in de offshore-zones. Al deze jurisdicties doen hun werk om deze instrumenten te reguleren.

Naarmate we ons verder in de realiteit van de cryptowereld verdiepen, worden er steeds meer apps en producten rond blokkades en cryptocrèmes gebouwd en worden de diensten en ecosystemen steeds complexer. Terwijl de regelgeving nog steeds onzeker is, zullen ecosystemen op basis van blokkades en wereldwijde initiatieven helpen om mensen te verenigen en een brug te slaan naar onbankbare landen. Nu zelfs instellingen nu in grote mate in cryptokringen investeren, wordt een nieuw soort economie, gebouwd op de crypto-basislaag, werkelijkheid en helpen we allemaal om dit te realiseren.